inspiration

wahai masa depan, engkau masih didalam keghaiban. maka aku tidak akan pernah bermain dengan khayalan dan menjual diri hanya untuk sebuah dugaan. aku pun tidak bakal memburu sesuatu yg belum tentu ada, kerana hari esok mungkin tidak ada sesuatu, esok hari adalah sesuatu yg belum diciptakan dan tidak ada satupun darinya yg dapat disebutkan.

" semakin jauh aku darimu.. semakin dekat pula KAU menghampiri aku.. semakin cuba ku dekati.. semakin kuat pula kau mendugai aku.. OH ALLAH.. Maha Pemurah .. Maha Sempurna.. kerdilnya diriku di hadapanmu.."

Wednesday, 5 June 2013

lelaki vs perempuan

Assalamualaikum!!

morning! yes, it's early morning peeps, i know.. tapi bila mood nk menaip datang, wat to do? gonna type evrything before the mood run away!

so, for this entry,i nk story  u olls something bout differences of man and women! ohhh, korang semua dah tahu?? x kesa, nak crta jugak!!

haaaa, nok royaq siket..
prnah x bace buku " men are from mars , women are from venus" pernah x??
kalu pernah bace, bgus! sape yng belom bace, try cari buku tu kt mane2 book store kt malysia ni..
ada punye!
" a much-needed book! a contribution to the understanding of communication styles of men and women"
this is wat we need actually!

most fav. part dalam buku ni..
( men go to their caves, while women talk )
haaaa!!
faham x tu?

ok, secara general, buka minda anda luas2 ye..
when we, women or man got problems, mcamana selalunya kita akan deal dgn problems tu ye?
do we go for shop? or easily  forget them by just taking a long sleep?  or even darely try to gain some weight by eating foods as much as we can????? i believe all of u have diff. ways to cope wif  the probs or situations.

until i found this book, i discovered man and women have very different ways to manage their problems :)
ok, look at ur self!
generally, man and women sangt b'beza..
bila kita ada masalah, selalunya perempuan, mostly will express all their feelings!
sedih, marah, geram, crta pasal kerja, crta rumahtangga, crta pasal masalah peers.. and mcm2 lagi lah!
itu perempuan..  lumrah.. perempuan memang akn share perasaan dia pada sape2 yg dia rapat n percaya.. they know dat they wouldn't get the problems settle if they share wif others regarding thier feelings,  but at least, they would feel relieved at the end!! seriously! by doing this, diorang akan rasa lega, ringan cket beban.

for men....
lain cket btol cara diorang ni! ...
lelaki kalu mrka ada masalh, mereka akan senyap je.. x de la nak share2 nii..
dat's y men always go to their caves once they got problems!
klu kita kaum hawa tgk laki tu senyap je.. jagan ambik hati..diorangmsti ada mslah tuu..
diorang akan buat bnda yg diorang rase boleh meringankan otak nk memikir..
mostly, bnda yg diorang akn buat adlh perkara fav. diorang.. hobby la senang crta..
klu yg suka pi mancing.. diorang akan pi mancing,, ada yang suke dgr lagu.. main bola sepak ke.. ape2 jela yg boleh buat fkiran diorang tenang.. yng pnting diorang jarang sekli akan share n express pada orang lain mcm kita kaum hawa ni -.-
tapi, hanpa jgn ingt diorang nk lupakan msalah camtu jeee..
lps diorang puas buat bnda yg diorang suka, energy dah ada, mood dah kumpul balik.. hati dah lapang cket..
time tu baru diorang fkir btol2 cara nak settle masalah tu..
yang penting lelaki ni, diorang ego cket .. diorang lebih suke dgn cara diorang sndri dlm mengatasi mslah2 tersebut.. susah nk terima idea orang, esp. dari kaum hawa.. gituu..
hahaha.. btol ni... x percaya pi beli buku tu...

so, sampi sni je la.. perempuan  lelaki memng berbeza.
sebab itulah tuhan jdikan kita berpasangan.. :)
yang lemah , yang kuat sma2 support!
insyaALLAH, hidup bahagia ke hujung nyawa.

ok, nk tdo dah!
jaga diri,
indahkan peribadi!
assalamualikum.

No comments:

Post a Comment