inspiration

wahai masa depan, engkau masih didalam keghaiban. maka aku tidak akan pernah bermain dengan khayalan dan menjual diri hanya untuk sebuah dugaan. aku pun tidak bakal memburu sesuatu yg belum tentu ada, kerana hari esok mungkin tidak ada sesuatu, esok hari adalah sesuatu yg belum diciptakan dan tidak ada satupun darinya yg dapat disebutkan.

" semakin jauh aku darimu.. semakin dekat pula KAU menghampiri aku.. semakin cuba ku dekati.. semakin kuat pula kau mendugai aku.. OH ALLAH.. Maha Pemurah .. Maha Sempurna.. kerdilnya diriku di hadapanmu.."

Sunday, 29 September 2013

jangan salahkan orang lain

Assalamualaikum :)

xiawu hao! #sila google :)

holla! right now, me kat UITM puncak alam suda... sebuah tempat yang akan menyaksikan pengorbanan me seorang pelajar . gitu . dah 3 mnggu tinggalkan negeri kecintaanku, bumi kelantan!!!
rindunya pada umi, abah, abang dan adik-adik. apa-apa pun life goes on. gambare!!
ehem. korang sihat??
me selera makan dah makin kuat datang sni. ok, jom timbang berat sekarang!!!

topic untuk entry kali ni :

-don't blame others-


Dalam hidup sedar atau tak sedar, ramai antara kita suka salahkan orang lain kalu apa2 tak baik terjadi. OOO, kalau benda baik jadi, tak nak pulak nk tunding jari kat orang! haih. MANUSIA. memang mcm tu la kan...

Nak ringkaskan, senang je. Manusia ni lemah, rapuh. Tak kuat. Bila benda buruk brlaku, haa mulala nk salahkan orang lain, tak tengok diri dulu betul ke tak.

contoh : kalu si gadis A ni dah terlanjur, n then salahkan si pakwe dia. hmm korang rase sape yg salah????
( nak salahkan pakwe dia sbb dah berjaya  hasut, pujuk dia la katakan. sebenarnya punca yg paling besar ialah dari diri sendiri. Kalau, kalaulah dia boleh lawan nafsu dia tu, takut dgn azab ALLAH, dan ingt ALLAH, mesti dia x berani buat kan? so, plis, plis,tgk diri kita dulu)
         
hipotesis: Semakin kuat iman, semakin jauh dari maksiat.

Mungkin kita tak sedar elemen2 dalam  diri kita sendiri yg patut diubah dan perlu diupgrade!
Kita ada bnyk sangt kelemahan. Sebb kita berasal cuma dari setitik mani. jangan ego, jgn sombong. Tak rugi . ini cuma dunia. dunia. permainan semata2. like a game. sape boleh bertahan sampi ke titik terakhir dialah yang akan menang! tapi perlu ada strategi! strateginya????

follow rules2 yang ditetapkan oleh Sang Pencipta.
2 bnda paling berharga, priceless! 
# al-quran ( no more rahsia nk msuk syurga!)
#hadis

so ayuh!!!!! :D nak msuk syurga sama-sama tak?

kalu me ada buat salah, maafkan ye!! 0-0??
klu me ada buat salah, tegurlah! :)
jgn smpi kita menyesal suatu hari nnti.

dilahir ke dunia sebagai hambaNYA
sama-samalah kita menuju ke syurgaNYA. 

assalamualaikum.






Friday, 30 August 2013

hidup satu persinggahan sementara.

Assalamualaikum!

selamat pagi!harini me mood nk menaip pagi-pagi , so x de orang boleh ganggu me. hui3

harini me rase nk share satu ungkapan yg dipetik dari mulut abah .

" pulau - dunia
  destinasi sebenar/terakhir - akhirat"

' hidup seperti satu persinggahan sebentar di sebuah pulau. Bayangkan kita sedang berlayar, and then kita terjumpa sebuah pulau. For the first aim, kita singgah jap di pulau tu untuk mengumpul keperluan2 penting untuk support kita menuju ke destinasi terakhir. Walaubagaimanapun, ramai antara kita jatuh cinta pada pulau tu, dan plan nk duduk selamanya kt pulau tu. '

bahaya3!!
Astargfirullahalazim.

faham tak? sudah tentu korang faham kan! :)

ye, dunia. penuh dengan kenikmatan.
sebenarnya nikmat2 tu datang dari satu sahaja rahmat ALLAH, yang banyak2 selebihnya rahmat akan diberi di syurga nanti!
can u oll imagine? sebenarnya beyond imagination!
apa yang dapat dilihat sekrang, ramai antara kita terleka lalai dengan nikmat sekejap or kita boleh cakap tewas dengan tipu daya dunia.
terlalu bnyak dugaan ats dunia ni. yela, mana taknya, that's how god uji kita kan. nk tengok siapa yg lebih bertaqwa antara kita.

the greatest jihad is to battle with your own soul, to fight the evil within yourself!!!

benar. sangat benar. kalau kita tanya diri kita sendiri, nak lawan nafsu tidur, n malas pun susah! Y.Y
nafsu nafsu nafsu adalah musuh utama kita, yg dihangat-hangatkan lagi oleh syaitan!
bila kita bertuhankan nafsu , maka kalahlah iman kita.
jaga-jaga. iman perlu dilindungi. 
#pujukdiri pertahankan nafsu. dunia ni kejap je. mati itu pasti. 
macamana nak lawan nafsu?
salah satu cara me ada dengar ialah kita bizi-bizikan diri dengan perkara2 berfaedah yg lain.
satu lagi! sentiasa ingat kematian.

ALLAH! semoga kita semua dilindungi dari terpedaya dengan nikmat dunia yang palsu dan bersifat sementara sahaja. 

sebelum ni mungkin dah bnyk kali kita tewas dengan nafsu sendiri, apa kata mulai sekarang kita kuatkan hati, percayakan ALLAH, sabar, sbb kita nak life story kita happy ending! biarlah orang buat ape kt kita. ini dunia. tempat diuji. semua akan diuju. samada dlm bentuk baik or buruk. Paling penting, kita lawan nafsu dalam diri sndri dulu!!! 


…Sesungguhnya nafsu itu selalu mendorong kepada kepada kejahatan..” (Q.S 12:53)



Dan aku bersumpah demi jiwa yang selalu menyesali dirinya sendiri. (Q.S 75:2)” 


ayuh kita sama2 bertaubat! :D Allah tu maha pengampun kan. Apa tunggu lagi! sementara waktu masih ada.
Semoga kita sama2 dapat melangkah ke gerbang syurgaNYA! 


Hai jiwa yang tenteram dan mendapat ketenteraman dari Tuhan! Kembalilah kepada Rabb mu! Kamu senang kepada Nya dan Dia senang kepadamu. Maka bergabunglah dengan hamba hamba Ku dan masuklah ke dalam surga Ku”. (Q.S. 89:27 30).


Samapi sini saje entry kali ni! jaga diri, indahkan peribadi!
Assalamualaikum!

Wednesday, 21 August 2013

life status updating!

Assalamualaikum!

ok! dah lame x membebel sorang2 dalm laman ini.. Y.Y
was sooo busy kat kampung..
busy ke cik siti oi?
biasala.. cuti post-dip perlu diisi dengan perkara2 berfaedah....
so, kepulanganku ke kampung halaman ibuku, iaitu d muor, menyebabkan suasana di muar bertambah meriah n ceria.. waa gitu. hehe #perasan.
sebenarnya, the goals , oh tidak my parent punye niat hntrku ke sana semata2 nk suruhku belaar jahit, masak, buat kek. haaa, pakej gituuuu...
diriku yg sedang menanam anggur d rumah terpaksa ikut je permintaan diorang.. haha.. nk jadi anak mithali la kononnye.. walaupun hati berat nk tngglkan bumu kelantan for almost sebulan lebih...
so, alhamdulillah, skills for masak, jahit, baking cake dah smkin improve rasenye.. hasil semngt yg kental duduk sana.. tahan punye tahan.. time ramadhan laaa yang sebak kan..
yela mana taknye, kekadang mak2 sedara n sepupu datang bukak pose skli.. kita tgk diorang happy je bukak ngan family d sisi.. sobss
ada skli tertumpah jugak la air mata time suap nasi dalam mulut.. time tu jugak la ko nak nangis ye cik siti!! seriously, malu sngt2 time tuuu...
mak sdara siap ckp " aja rindu umi ehhhh"
" eh x delaa" ( padahal time tu memng dah basah pipi ) haha.. haihh.. sensitif btoll laaa.. geram!!!
ok la.. so sbulan lebih keberadaanku di sana... was so happy n enjoyed! 2 hari before raye family datang..
so this year, my mom's turn. :)
so, jumpe jugakla ngan diorang before raye.. sempat pose 1 hari sama2.. haha #kesian
5 days kt muar, kami kena gerak ke perak pulak, kampung abah, which is dkt teluk intan.. alaaa, yang ada menara condong tuuuu... condong tauu, klu x percaya pi la sndiri tgk. pastu ukur brapa degree kecondongan itu ye.
so, tahun ni raye, alhamdulillah! x terlambatkan nak ucapkan ...


" selamat hari raya aidilfitri, maaf zahir dan batin"


maaf ada salah silap  depan belakang, atas bawah, luar dalam ye. we all make mistakes.
for sure suatu mase nnti waktu kita semua dihisab adalah saat yg paling mendebarkan.. kite x mahu menyesal di saat itu nnti. harap kita semua, yg msih bernafas, yg msih lgi boleh menjejak kaki di ats bumi dapat  saling maaf memaafkan , jgn berdendam antara satu sama lain, try to forget all the pain n get a better life!! no regret! no heart-broken! okay? #cintaislam


oh, nk update life status skrang

1) on da way nk busy2 buat persedian msuk degree OT di uitm puncak alam, again. :') alhamdulillah!
2) busy jugak jadi maid sementara d rumah ( as usual la) nk harap sapa lagiii Y.Y

oh, about USM tu, kecewa tauuu.. haha, no no no, it's all about faith. saya percayakan takdir, rezeki.
system told that they can't accept me sbb mase tu minitranskrip diploma uitm x dapt lgi, n then sjil tamat diploma pun x de lagi.. so mcam something yg x cukup la kan.. mase intrview tu pun bagi result2 smapi sem 5 jew.. haha... tapi result MUET kena ada la. sistem yg kata, x taula kan. kita terima je. i know HE has a big plan for me. for sure, perancangan ALLAH jauh lebih baik kan? :')


okla, smpi sini saje teman2.. :)
me nak stop naip dah.
Assalamualaikum.






Saturday, 22 June 2013

Kenang daku dalam doamu :")

Assalamualikum!

again! hye! alhamdulillah, mood nk menaip datang lagi..
so, without wasting korng punye mase, saya terus msuk ke tjuk entry kali ni ye!

: kenang daku dalam doamu :


that's it! s

| doa seseorang kepada saudaranya *sedangkan saudaranya itu tidak mengetahui adalah doa yang pasti diperkenankan kerana disisinya ada malaikat yg ditugaskan setiap kali ia mendoakan kebaikan untuk saudaranya. Maka malaikat tg ditugaskan itu berkata: " amin, bagimu seperti itu juga! " |

DOA pengikat persaudaraan!!!

ok, untuk memendekkan cerita, pernah tak kita doa untuk saudara kita?
tak kira kenal atau tidak..
contohnya,

in any situations, tiba2 ternampak budak kecil jual makanan tepi jalan...
dalam hati , atau diluahkan melalui mulut,  adakan kita terdetik nak doakan kebaikan  kpd budak tu?

" YA ALLAH, keisannya budak tu, semoga KAU permudahkan jalan hidupnya, berikan kekuatan padanya dan murahkan rezeki nya. "

mesti pernah lalui moment2 mcm tu kan??

nabi MUHAMMAD S.A.W ada menyebut antara doa yg dimakbulkan adalah doa yg dibuat dalam keadaan saudaranya tidak mengetahui.

so? TERsangatlah digalakkan dan baik untk kita saling doakan yg terbaek , walaupun tanpa pengetahuan orang yg didoakan.

bila kita teringat kawan2 kita, terus je kita doakan kesejahteraan buat mereka.. walau di mana mereka berada!! walaupun terpisah bertahun2, walaupun tak berhubung for years,kirikmkan doa walalupun cuma terlintas dlm hati.

doa dijadikan pengikat kasih,
dikirim untukumu bukti kasih.. :)

cukup stakat ni for this entry.
lain kali saya jenguk lagi blog ni.
assalamualaikum.

p/s: keselamatan iman jauh lebih penting daripada keselamatan anggota badan. ^.^

Monday, 17 June 2013

SELAMAT HARI BAPA

Assalamualaikum, hello, hye!

selamat hari bapa!
mungkin agak terlewat few days untk wish hari bapa ni, tapi.. x kesahla.. sbb hari-hari , hari bapa!!
MOHD ZAKI SELAMAT

SELAMAT HARI ABAH!
u r the best father ever! u r the teacher! u r the motivator! u r the hero! u r the chef! u r the driver! u r the  one called pocket-money servicer! and of coz, u r my only one king of my life, my  only one handsome bff!!!

semoga semua yang abah buat dlm hidup terus diberkatinya, dan mendapat keredhaan illahi :)

.U R THE ONE.

-no others-

I LOVE U

dunia wal akhirat!

INSYAALLAH
end of this entry.

p/s: hargai bapa anda selagi dia msih bernyawa ats muka bumi ALLAH ini.
      marah bapa, tanda dia sayang kita! jaga kita!

Assalamualaikum.

Wednesday, 5 June 2013

lelaki vs perempuan

Assalamualaikum!!

morning! yes, it's early morning peeps, i know.. tapi bila mood nk menaip datang, wat to do? gonna type evrything before the mood run away!

so, for this entry,i nk story  u olls something bout differences of man and women! ohhh, korang semua dah tahu?? x kesa, nak crta jugak!!

haaaa, nok royaq siket..
prnah x bace buku " men are from mars , women are from venus" pernah x??
kalu pernah bace, bgus! sape yng belom bace, try cari buku tu kt mane2 book store kt malysia ni..
ada punye!
" a much-needed book! a contribution to the understanding of communication styles of men and women"
this is wat we need actually!

most fav. part dalam buku ni..
( men go to their caves, while women talk )
haaaa!!
faham x tu?

ok, secara general, buka minda anda luas2 ye..
when we, women or man got problems, mcamana selalunya kita akan deal dgn problems tu ye?
do we go for shop? or easily  forget them by just taking a long sleep?  or even darely try to gain some weight by eating foods as much as we can????? i believe all of u have diff. ways to cope wif  the probs or situations.

until i found this book, i discovered man and women have very different ways to manage their problems :)
ok, look at ur self!
generally, man and women sangt b'beza..
bila kita ada masalah, selalunya perempuan, mostly will express all their feelings!
sedih, marah, geram, crta pasal kerja, crta rumahtangga, crta pasal masalah peers.. and mcm2 lagi lah!
itu perempuan..  lumrah.. perempuan memang akn share perasaan dia pada sape2 yg dia rapat n percaya.. they know dat they wouldn't get the problems settle if they share wif others regarding thier feelings,  but at least, they would feel relieved at the end!! seriously! by doing this, diorang akan rasa lega, ringan cket beban.

for men....
lain cket btol cara diorang ni! ...
lelaki kalu mrka ada masalh, mereka akan senyap je.. x de la nak share2 nii..
dat's y men always go to their caves once they got problems!
klu kita kaum hawa tgk laki tu senyap je.. jagan ambik hati..diorangmsti ada mslah tuu..
diorang akan buat bnda yg diorang rase boleh meringankan otak nk memikir..
mostly, bnda yg diorang akn buat adlh perkara fav. diorang.. hobby la senang crta..
klu yg suka pi mancing.. diorang akan pi mancing,, ada yang suke dgr lagu.. main bola sepak ke.. ape2 jela yg boleh buat fkiran diorang tenang.. yng pnting diorang jarang sekli akan share n express pada orang lain mcm kita kaum hawa ni -.-
tapi, hanpa jgn ingt diorang nk lupakan msalah camtu jeee..
lps diorang puas buat bnda yg diorang suka, energy dah ada, mood dah kumpul balik.. hati dah lapang cket..
time tu baru diorang fkir btol2 cara nak settle masalah tu..
yang penting lelaki ni, diorang ego cket .. diorang lebih suke dgn cara diorang sndri dlm mengatasi mslah2 tersebut.. susah nk terima idea orang, esp. dari kaum hawa.. gituu..
hahaha.. btol ni... x percaya pi beli buku tu...

so, sampi sni je la.. perempuan  lelaki memng berbeza.
sebab itulah tuhan jdikan kita berpasangan.. :)
yang lemah , yang kuat sma2 support!
insyaALLAH, hidup bahagia ke hujung nyawa.

ok, nk tdo dah!
jaga diri,
indahkan peribadi!
assalamualikum.

Tuesday, 4 June 2013

yah, be strong!

Assalamualaikum!!

mc'dayah || sister

this is a short post act.. i have the feeling of empathy , so  i have a strong motivation quote for my sis! haha
" never never never give up"
ok x kata2 motivasi ni? heheee
ok, kepada si dia yg sedang bertungkus lumus membalas email skrang, dah makan ke belom? mandi dah?
klu lapar pi cepat2 makan.. isi perut dulu, baru sambung buat kerja ye!
ok, for ur info, adik i sorang ni, post-matric, so, cuti smbil tnggu msuk u ni, dia tolong cousin kitorang bisnes shawl online..
so, sape2 yang minat nkcari shawl yang best, good quality, comfortable to wear, bolehla singgah ke http://shawlbyvsnow.blogspot.com/ .. anak beranak http://www.sugarscarfbyriqa.com/ ! 
cousins punye bisness, kite tolong share2 je.. hehe
ape-ape pon, have a wonderful day peeps! 

tetapkan iman, jaga peribadi, indahkan peribadi!
much love,
me.