inspiration

wahai masa depan, engkau masih didalam keghaiban. maka aku tidak akan pernah bermain dengan khayalan dan menjual diri hanya untuk sebuah dugaan. aku pun tidak bakal memburu sesuatu yg belum tentu ada, kerana hari esok mungkin tidak ada sesuatu, esok hari adalah sesuatu yg belum diciptakan dan tidak ada satupun darinya yg dapat disebutkan.

" semakin jauh aku darimu.. semakin dekat pula KAU menghampiri aku.. semakin cuba ku dekati.. semakin kuat pula kau mendugai aku.. OH ALLAH.. Maha Pemurah .. Maha Sempurna.. kerdilnya diriku di hadapanmu.."

Saturday, 22 June 2013

Kenang daku dalam doamu :")

Assalamualikum!

again! hye! alhamdulillah, mood nk menaip datang lagi..
so, without wasting korng punye mase, saya terus msuk ke tjuk entry kali ni ye!

: kenang daku dalam doamu :


that's it! s

| doa seseorang kepada saudaranya *sedangkan saudaranya itu tidak mengetahui adalah doa yang pasti diperkenankan kerana disisinya ada malaikat yg ditugaskan setiap kali ia mendoakan kebaikan untuk saudaranya. Maka malaikat tg ditugaskan itu berkata: " amin, bagimu seperti itu juga! " |

DOA pengikat persaudaraan!!!

ok, untuk memendekkan cerita, pernah tak kita doa untuk saudara kita?
tak kira kenal atau tidak..
contohnya,

in any situations, tiba2 ternampak budak kecil jual makanan tepi jalan...
dalam hati , atau diluahkan melalui mulut,  adakan kita terdetik nak doakan kebaikan  kpd budak tu?

" YA ALLAH, keisannya budak tu, semoga KAU permudahkan jalan hidupnya, berikan kekuatan padanya dan murahkan rezeki nya. "

mesti pernah lalui moment2 mcm tu kan??

nabi MUHAMMAD S.A.W ada menyebut antara doa yg dimakbulkan adalah doa yg dibuat dalam keadaan saudaranya tidak mengetahui.

so? TERsangatlah digalakkan dan baik untk kita saling doakan yg terbaek , walaupun tanpa pengetahuan orang yg didoakan.

bila kita teringat kawan2 kita, terus je kita doakan kesejahteraan buat mereka.. walau di mana mereka berada!! walaupun terpisah bertahun2, walaupun tak berhubung for years,kirikmkan doa walalupun cuma terlintas dlm hati.

doa dijadikan pengikat kasih,
dikirim untukumu bukti kasih.. :)

cukup stakat ni for this entry.
lain kali saya jenguk lagi blog ni.
assalamualaikum.

p/s: keselamatan iman jauh lebih penting daripada keselamatan anggota badan. ^.^

Monday, 17 June 2013

SELAMAT HARI BAPA

Assalamualaikum, hello, hye!

selamat hari bapa!
mungkin agak terlewat few days untk wish hari bapa ni, tapi.. x kesahla.. sbb hari-hari , hari bapa!!
MOHD ZAKI SELAMAT

SELAMAT HARI ABAH!
u r the best father ever! u r the teacher! u r the motivator! u r the hero! u r the chef! u r the driver! u r the  one called pocket-money servicer! and of coz, u r my only one king of my life, my  only one handsome bff!!!

semoga semua yang abah buat dlm hidup terus diberkatinya, dan mendapat keredhaan illahi :)

.U R THE ONE.

-no others-

I LOVE U

dunia wal akhirat!

INSYAALLAH
end of this entry.

p/s: hargai bapa anda selagi dia msih bernyawa ats muka bumi ALLAH ini.
      marah bapa, tanda dia sayang kita! jaga kita!

Assalamualaikum.

Wednesday, 5 June 2013

lelaki vs perempuan

Assalamualaikum!!

morning! yes, it's early morning peeps, i know.. tapi bila mood nk menaip datang, wat to do? gonna type evrything before the mood run away!

so, for this entry,i nk story  u olls something bout differences of man and women! ohhh, korang semua dah tahu?? x kesa, nak crta jugak!!

haaaa, nok royaq siket..
prnah x bace buku " men are from mars , women are from venus" pernah x??
kalu pernah bace, bgus! sape yng belom bace, try cari buku tu kt mane2 book store kt malysia ni..
ada punye!
" a much-needed book! a contribution to the understanding of communication styles of men and women"
this is wat we need actually!

most fav. part dalam buku ni..
( men go to their caves, while women talk )
haaaa!!
faham x tu?

ok, secara general, buka minda anda luas2 ye..
when we, women or man got problems, mcamana selalunya kita akan deal dgn problems tu ye?
do we go for shop? or easily  forget them by just taking a long sleep?  or even darely try to gain some weight by eating foods as much as we can????? i believe all of u have diff. ways to cope wif  the probs or situations.

until i found this book, i discovered man and women have very different ways to manage their problems :)
ok, look at ur self!
generally, man and women sangt b'beza..
bila kita ada masalah, selalunya perempuan, mostly will express all their feelings!
sedih, marah, geram, crta pasal kerja, crta rumahtangga, crta pasal masalah peers.. and mcm2 lagi lah!
itu perempuan..  lumrah.. perempuan memang akn share perasaan dia pada sape2 yg dia rapat n percaya.. they know dat they wouldn't get the problems settle if they share wif others regarding thier feelings,  but at least, they would feel relieved at the end!! seriously! by doing this, diorang akan rasa lega, ringan cket beban.

for men....
lain cket btol cara diorang ni! ...
lelaki kalu mrka ada masalh, mereka akan senyap je.. x de la nak share2 nii..
dat's y men always go to their caves once they got problems!
klu kita kaum hawa tgk laki tu senyap je.. jagan ambik hati..diorangmsti ada mslah tuu..
diorang akan buat bnda yg diorang rase boleh meringankan otak nk memikir..
mostly, bnda yg diorang akn buat adlh perkara fav. diorang.. hobby la senang crta..
klu yg suka pi mancing.. diorang akan pi mancing,, ada yang suke dgr lagu.. main bola sepak ke.. ape2 jela yg boleh buat fkiran diorang tenang.. yng pnting diorang jarang sekli akan share n express pada orang lain mcm kita kaum hawa ni -.-
tapi, hanpa jgn ingt diorang nk lupakan msalah camtu jeee..
lps diorang puas buat bnda yg diorang suka, energy dah ada, mood dah kumpul balik.. hati dah lapang cket..
time tu baru diorang fkir btol2 cara nak settle masalah tu..
yang penting lelaki ni, diorang ego cket .. diorang lebih suke dgn cara diorang sndri dlm mengatasi mslah2 tersebut.. susah nk terima idea orang, esp. dari kaum hawa.. gituu..
hahaha.. btol ni... x percaya pi beli buku tu...

so, sampi sni je la.. perempuan  lelaki memng berbeza.
sebab itulah tuhan jdikan kita berpasangan.. :)
yang lemah , yang kuat sma2 support!
insyaALLAH, hidup bahagia ke hujung nyawa.

ok, nk tdo dah!
jaga diri,
indahkan peribadi!
assalamualikum.

Tuesday, 4 June 2013

yah, be strong!

Assalamualaikum!!

mc'dayah || sister

this is a short post act.. i have the feeling of empathy , so  i have a strong motivation quote for my sis! haha
" never never never give up"
ok x kata2 motivasi ni? heheee
ok, kepada si dia yg sedang bertungkus lumus membalas email skrang, dah makan ke belom? mandi dah?
klu lapar pi cepat2 makan.. isi perut dulu, baru sambung buat kerja ye!
ok, for ur info, adik i sorang ni, post-matric, so, cuti smbil tnggu msuk u ni, dia tolong cousin kitorang bisnes shawl online..
so, sape2 yang minat nkcari shawl yang best, good quality, comfortable to wear, bolehla singgah ke http://shawlbyvsnow.blogspot.com/ .. anak beranak http://www.sugarscarfbyriqa.com/ ! 
cousins punye bisness, kite tolong share2 je.. hehe
ape-ape pon, have a wonderful day peeps! 

tetapkan iman, jaga peribadi, indahkan peribadi!
much love,
me.

Lirik Lagu Kita - Fourteen (OST Sebenarnya Saya Isteri Dia)

Kau renunglah wajahmu
Dimanakah hilangnya raut seperti dulu bila dicemar air mata
Ku tak mahu berpisah kerana hati masih sayang pada dirimu
Tapi harapan makin kabur

Korus
Manakah kita jika kau dan aku tidak sekata
Sepi walaupun bila bersama
Dekatkan pun tetapi berjauh hati

Manakah kita bila sering bertentangan
sahaja walaupun bibir cuba menyepi
Hakikat percaya tanya dengan jujur
Manakah kita

Dijiwaku sengsara menanggung derita
kerana cinta berubah tapi tak mahu kehilanganmu


p/s : skrang ramai orang demam tgk crta ni.. adaptasi dari novel.. so, bila diconvert jadi drama, memang meletop la kan... i just love da lyrics.. :) deep meanings!

day 1 ( jakarta, macet bangat )

Assalamualaikum!!!

yeay! suda balik malaysia pon slpas 4 hari ke ngara jiran...
negara jiran mne lagi kalu x INDONESIA..
kali ni nak story cket pasal keberangkatan i ke sana.. :)
sebenarnya GOAL utama ke sana adalah untk menjejak kasih saudara yg msih tnggal di sana..
klu nk crta , bebelit2 jugak.. kira dua pupu ayh i duduk sana.. dan sebenrnya datok nenek belah abah memng asal sana.. jawa mari gitu.. so, alkesahnya, some of them ada yg berhijrah ke malaysia dan beranak pinak di sni, n some msih stay di sana.. jadi kitorang ni yg anak2 pak cik zaki kire first time jumpe diorang... :)

tket sbnarnya pkul 9.50am rabu waktu malaysia.. so, xnak terlewat atau kelam kabut pagi tu.. kitorang bermalam di rumh kawan parent di nilai, dekat je ngan LCCT tuu! kak su! ye, namanya su.. :)
time kitorang datang rumah dia, husband dia x de.. sbb bizi terbang sini sana.. as a pilot macamtula.. jadi isteri pilot kena sabar bnyk2.. x pe2.. duit pocket msuk banyak nanti! so time kitoang datang, agak malam mase tu, kitoang awal2 singgah makan malam kt satu kedai brdekatan dgn rumah dia sbb  xnak susahkan dia.. tapi tgk,2 bile smpi rumh dia, dia dah belikan satay pulak dah.. haha.. walupun suda kenyang, rezeki x boleh tolakk.. melahap la kitorang malam2 gituu...thank u k.su! time tu, anak2 dia ada yg tdo, ada yg maen game.. concentrate gle maen game, dah x tgk orng.. haha.. budak2.. mcmtulaa..  kecik2 lagi anak dia.. pling tua bru darjah 6!
p/s : refer to picture below!  i just love their house! soooo beautiful! well n nice design!
 


sempat lagi sebelom ke lcct~ *wif my sis


so pagi tu lbih kurang pkul 7, kitoang bertolak pi LCCT.. kak su pi jugak naik kete sekali sebb nnti dia yang akan bwak kete kitorang balik rumh dia.. kitorang x nak tnggalkan kete tu kt lcct sbb parking fee dia agak mahal per day and ofcoz agak jauh jarak dengan bagunan lcct tu.. ishh.. xlarat la.. 




ok, after about one hour and half tnggu... dah boleh msuk plane.. rasenye about 2 hours jugak perjalanan ni amik mase.. ni termsuk la time pilot nk panaskan enjin kpl trbang tu, nk positioning bagai la.. haih..
penerbangan yang ok2 saje.. cuaca elok, tenang
alhamdulillah!! cuaca elok time tu.. tepat jam 12pm , tengajhari waktu malaysia kiranya dlm pkul 11am waktu indone.. sampailah di airport jakarta

part paling menyedihkan.. tolong beringat kpd sape2 yng ada mengidam nk ke sana ye..
bila dah sampi di tmpt imigrasi tu, dia ada bagi kertas yng kita kena isi before dapt lepaskan dri.. dalam bnyk2 penumpang, last2 tnggal kitorang satu family x lepas2.. this is soooo annoying tau!
sbb ape??? ( x tulis alamat destinantion kita di jakarta tu btol2\ secara detail )
abah lupa nak tnya alamat saudara dia , he tried to make a few calls, tapi failed! no line! sadis lagi!
lame jugak kt tmpat cek imigrasi tu.. hmm..
risau sbb saudara dah menunggu di luar sana...
so, korang nak tahu x ape jadi lepas tu????
ade sorang staff ni, yang tukang jaga imigrasi jugak la..
dia kata begini pada ayah gue..
" pak, ak tolong bapak, bapak boleh tolong ak? saling tolong? "
hmmm.. 
" berapa? " bla--bla--bla
"ikhlas x bapak?" "bapak marah ya"
ok, tu beberapa ayt yang keluar dari mulut dia...
korang faham x ni????
kt indone, seriously nak habaq ni! nak ape2 duit pelu ye..
rakyat yg miskin kt sni memang camtu..
satu lagi, ni dah jadi amalan diorang, habit.. mintak cara belakang..
(" kalu kau nak, kau kena bagi ak" } haaa.. sesuai dah phrase ni ak rase..

akhirnyaaa, sbb kesiankan saudara yang sudah lame mnggu di luar sane, abahku trpaksa jugak bagi .. dalam 200 ribu rupiah gitu .. same ngan brapa ya.. 60 riggi malaysia.. sebenrnya ni kes serius! parox! mana boleh dia buat mcm tu.. ape lagi diroang klu tahu kita dari malysia, lagi la amik kesempatan!
aigooo, sabar je la -.-
keluar je sana, akhirnya dapt juga ketemu dengan saudara , namanya park erdi! kesian, dah lame menuggu... 
hehe...
perjalanan ke rumh pak erdi dalam 2 jam gitu.. walaupun sebenrnya boleh amik mse dalam 45 mins, disbabkan kesesakan lalu lintas yg teramat dasyat sekaliii! kitorang smpi agak lewat.. hmm.. rakyat indon msti dah biasa ngan bnda ni, tapi bg kitorang masyaALLAH, dasyat! sriously dasyat! 
tapi sblom smpi di rumah dia, kitoang lunch di kedai jap.. makan nasi padang! 
enak bangatttt! best! superb! haha.. melampau ak ni.. tapi btol ni... best!
sedap btol2 lauk2 dia.. terasa rempah2 tu.. aumm!



alhamdulillah dlm kul 2 lebih waktu indon, kitoang smpi d rumh pak erdi..
sampi je kitoang rehat, tdo..
letih kot rasenya mengadap jem lagi..
letih layan kerenah peg. imigrasi tu lagi..
aihh
ape2 pon.. bersyukur sngt smpi jugak kitorang di rumh saudara..
satu ahri tu, aktiviti kitorang tdoooo.. haha.. semuanya kecape'an.. jadi istirehat saja... 
ceritanya nnti ak sambung lagi ya next time..
ok, smpi sni saje..
have a nice day peeps!
semoga hidup terus di bawah lindunganNYA ;)

letak satu gambar kitorang! nah! hehe


satu hari yang sarat dengan aktiviti

Assalamualaikum semua.. :)

" hidup hanya sebuah persinggahan , pasti ada perhentian, begitu aturannya "

just love this quote...

ok, sihat semua ye! *cewah, cam ramai je bace blog ko ja* ( x kesaaa ) haha
2 mnggu lepas sudah ke shah alam , tujuannya semata-mata  hendak amik mini transkrip dan sjil tamat belajar, di mana lagi, kalu x kat induk UITM shah alam tu haaa..

so, untk pendekkan crtita, i ke sana wif my sis..
at the same time, janji ngan dayah n ina jumpe kt shah alam nanti..
so, sampi je sana, kitorang terus pi rumah dayah, rehat2, mandi semua...
adik i sampi je, dia kena pi rumah sepupu, tolong bisnes online, kebetulan dia freee sngt kan.. habis bljar mtrik bukan ada buat aoe2 pon, baik dia cari duit! hahaha.. kakak dia? alaaa~ lain skit.. i jadi maid je kt rumh.. x pe, i memng suke bab2 mengemas, membasuh , memasak semua niii.. -.-
so, pagi2 kul 9 dah brtolak nk ke uitm.. sebelum tu, kita makan roti canai dulu! :) yes! we r malaysian! roti canai wajib kottt..
hbis he makan, cepat2 pi uitm, dengan berbekalkan tenaga lps makan tdi, kitorang amik bas ke sana..
just for a few mins, sampi la sana..
cepat2 kita settlkan bnda ni..
good for us, x ramai orang kt unit konvo tu!
so, cepat je la kita dapat settle hal ni, alhamdulillah!! dah dapat pon minitranskrip n sjil tu.. so senang la lps ni klu nak apply ape2 kan. :)

after about an hour kt sane, dah dapt semua yang diaimedkan kt uitm tu, kitorng pi SCM.. tgk wayang! cket je orang time tu sbb office hour, mane x cketnye kan.. hua3..
sempat jugak janji ngan nyah n fiqa kt  nk jumpe kt sane.. alhamdulillah, dpt jumpe ngan fiqa je.. xpe2.. nyah, x de rezeki lagi nk jumpe ngan dia.. heee..
hbis je tgk wayng, trus blik shah alam.. ptg tu ronda2 sekejap kt PKNS.. dah lame x jejalan kat sane.. malam tu pulak kak dayah bawak pi uptown.. best dapat keluar ngan diorang!
makasihh ya! udah lama kita nggak ketemu gitu, akhirnya bisa juga! ;)

ape-ape pon, kawan bair berjauhan, x dapt tgk muke pon x pe, asalkan kita sntiasa keep on contact each other.. paling penting, saling doakan kesejahteraan sama2..
niat sayang lillahita'ala! :D
so, sampi sini je la crta i kali ni~!
have a good day u ools!

assalamualaikum.