inspiration

wahai masa depan, engkau masih didalam keghaiban. maka aku tidak akan pernah bermain dengan khayalan dan menjual diri hanya untuk sebuah dugaan. aku pun tidak bakal memburu sesuatu yg belum tentu ada, kerana hari esok mungkin tidak ada sesuatu, esok hari adalah sesuatu yg belum diciptakan dan tidak ada satupun darinya yg dapat disebutkan.

" semakin jauh aku darimu.. semakin dekat pula KAU menghampiri aku.. semakin cuba ku dekati.. semakin kuat pula kau mendugai aku.. OH ALLAH.. Maha Pemurah .. Maha Sempurna.. kerdilnya diriku di hadapanmu.."

Tuesday, 4 June 2013

day 1 ( jakarta, macet bangat )

Assalamualaikum!!!

yeay! suda balik malaysia pon slpas 4 hari ke ngara jiran...
negara jiran mne lagi kalu x INDONESIA..
kali ni nak story cket pasal keberangkatan i ke sana.. :)
sebenarnya GOAL utama ke sana adalah untk menjejak kasih saudara yg msih tnggal di sana..
klu nk crta , bebelit2 jugak.. kira dua pupu ayh i duduk sana.. dan sebenrnya datok nenek belah abah memng asal sana.. jawa mari gitu.. so, alkesahnya, some of them ada yg berhijrah ke malaysia dan beranak pinak di sni, n some msih stay di sana.. jadi kitorang ni yg anak2 pak cik zaki kire first time jumpe diorang... :)

tket sbnarnya pkul 9.50am rabu waktu malaysia.. so, xnak terlewat atau kelam kabut pagi tu.. kitorang bermalam di rumh kawan parent di nilai, dekat je ngan LCCT tuu! kak su! ye, namanya su.. :)
time kitorang datang rumah dia, husband dia x de.. sbb bizi terbang sini sana.. as a pilot macamtula.. jadi isteri pilot kena sabar bnyk2.. x pe2.. duit pocket msuk banyak nanti! so time kitoang datang, agak malam mase tu, kitoang awal2 singgah makan malam kt satu kedai brdekatan dgn rumah dia sbb  xnak susahkan dia.. tapi tgk,2 bile smpi rumh dia, dia dah belikan satay pulak dah.. haha.. walupun suda kenyang, rezeki x boleh tolakk.. melahap la kitorang malam2 gituu...thank u k.su! time tu, anak2 dia ada yg tdo, ada yg maen game.. concentrate gle maen game, dah x tgk orng.. haha.. budak2.. mcmtulaa..  kecik2 lagi anak dia.. pling tua bru darjah 6!
p/s : refer to picture below!  i just love their house! soooo beautiful! well n nice design!
 


sempat lagi sebelom ke lcct~ *wif my sis


so pagi tu lbih kurang pkul 7, kitoang bertolak pi LCCT.. kak su pi jugak naik kete sekali sebb nnti dia yang akan bwak kete kitorang balik rumh dia.. kitorang x nak tnggalkan kete tu kt lcct sbb parking fee dia agak mahal per day and ofcoz agak jauh jarak dengan bagunan lcct tu.. ishh.. xlarat la.. 




ok, after about one hour and half tnggu... dah boleh msuk plane.. rasenye about 2 hours jugak perjalanan ni amik mase.. ni termsuk la time pilot nk panaskan enjin kpl trbang tu, nk positioning bagai la.. haih..
penerbangan yang ok2 saje.. cuaca elok, tenang
alhamdulillah!! cuaca elok time tu.. tepat jam 12pm , tengajhari waktu malaysia kiranya dlm pkul 11am waktu indone.. sampailah di airport jakarta

part paling menyedihkan.. tolong beringat kpd sape2 yng ada mengidam nk ke sana ye..
bila dah sampi di tmpt imigrasi tu, dia ada bagi kertas yng kita kena isi before dapt lepaskan dri.. dalam bnyk2 penumpang, last2 tnggal kitorang satu family x lepas2.. this is soooo annoying tau!
sbb ape??? ( x tulis alamat destinantion kita di jakarta tu btol2\ secara detail )
abah lupa nak tnya alamat saudara dia , he tried to make a few calls, tapi failed! no line! sadis lagi!
lame jugak kt tmpat cek imigrasi tu.. hmm..
risau sbb saudara dah menunggu di luar sana...
so, korang nak tahu x ape jadi lepas tu????
ade sorang staff ni, yang tukang jaga imigrasi jugak la..
dia kata begini pada ayah gue..
" pak, ak tolong bapak, bapak boleh tolong ak? saling tolong? "
hmmm.. 
" berapa? " bla--bla--bla
"ikhlas x bapak?" "bapak marah ya"
ok, tu beberapa ayt yang keluar dari mulut dia...
korang faham x ni????
kt indone, seriously nak habaq ni! nak ape2 duit pelu ye..
rakyat yg miskin kt sni memang camtu..
satu lagi, ni dah jadi amalan diorang, habit.. mintak cara belakang..
(" kalu kau nak, kau kena bagi ak" } haaa.. sesuai dah phrase ni ak rase..

akhirnyaaa, sbb kesiankan saudara yang sudah lame mnggu di luar sane, abahku trpaksa jugak bagi .. dalam 200 ribu rupiah gitu .. same ngan brapa ya.. 60 riggi malaysia.. sebenrnya ni kes serius! parox! mana boleh dia buat mcm tu.. ape lagi diroang klu tahu kita dari malysia, lagi la amik kesempatan!
aigooo, sabar je la -.-
keluar je sana, akhirnya dapt juga ketemu dengan saudara , namanya park erdi! kesian, dah lame menuggu... 
hehe...
perjalanan ke rumh pak erdi dalam 2 jam gitu.. walaupun sebenrnya boleh amik mse dalam 45 mins, disbabkan kesesakan lalu lintas yg teramat dasyat sekaliii! kitorang smpi agak lewat.. hmm.. rakyat indon msti dah biasa ngan bnda ni, tapi bg kitorang masyaALLAH, dasyat! sriously dasyat! 
tapi sblom smpi di rumah dia, kitoang lunch di kedai jap.. makan nasi padang! 
enak bangatttt! best! superb! haha.. melampau ak ni.. tapi btol ni... best!
sedap btol2 lauk2 dia.. terasa rempah2 tu.. aumm!



alhamdulillah dlm kul 2 lebih waktu indon, kitoang smpi d rumh pak erdi..
sampi je kitoang rehat, tdo..
letih kot rasenya mengadap jem lagi..
letih layan kerenah peg. imigrasi tu lagi..
aihh
ape2 pon.. bersyukur sngt smpi jugak kitorang di rumh saudara..
satu ahri tu, aktiviti kitorang tdoooo.. haha.. semuanya kecape'an.. jadi istirehat saja... 
ceritanya nnti ak sambung lagi ya next time..
ok, smpi sni saje..
have a nice day peeps!
semoga hidup terus di bawah lindunganNYA ;)

letak satu gambar kitorang! nah! hehe


No comments:

Post a Comment